When Disaster strikes - Creatief Houtdraaiwerk

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

When Disaster strikes

Artikelen > Woodturning
 

Voor het Engelse blad Woodturning, heb ik in 2008 onderstaand artikel geschreven.

Klik op de foto voor het artikel.

 

Wat doe je als werkstuk in de vernieling ligt.

Mijn liefde voor houtdraaien komt door het gegeven dat het zoveel diverse uitdagingen biedt, je kunt draaien van zeer klein tot zeer groot en de keuze in houtsoorten is praktisch oneindig.
Mijn normale draaiwerk bestaat voornamelijk uit kleine tot medium grote werkstukken, de reden hiervoor is simpel, mijn draaigereedschap is gebaseerd op regulier werk en mijn werkplaats en houtopslag zijn ook beperkt in afmetingen. Maar van tijd tot tijd, kan ik de verleiding om grotere objecten te draaien niet weerstaan. Begrijp me niet verkeerd met groter bedoel ik, diameters tot ca. 40 –50 cm. en 30 – 40 cm hoog, dit is wel het maximum wat ik en mijn draaibank aankunnen. Als ik wel eens hout van grotere omvang vergaar, dan zet dit me ook meteen aan het denken wat ik hiervan zou kunnen maken. In het najaar van 2005 heb ik een paar stukken Essen stam van ca. 100 cm. lengte en met een diameter van 35 / 40 cm. verkregen, om scheuren of splijten te voorkomen zouden deze stammen in de lengte doorgezaagd moeten worden. Om wat tijd te winnen om te bedenken wat ik met deze stammen zou gaan doen, heb ik de kopse einden behandeld met "end seal", een paraffine product om kops hout te beschermen tegen te snel uitdrogen, en ze vervolgens weggezet in mijn houtopslag.
Op een gegeven moment kreeg ik het idee om twee grote identieke vazen hiervan te maken, dus ging ik aan de slag.
Het idee was om de vazen nat voor te draaien en na te draaien als ze verder gedroogd waren. Zo gezegd, zo gedaan, na het voordraaien heb ik ze 1½ jaar laten drogen, maar toen ik ze uit de houtopslag ging halen om ze verder af te draaien, ontdekte ik tot mijn grote schrik dat ze hevig gescheurd waren.

 
 
 

De linker vaas kan nog wel gered worden, maar wat te doen met de rechter vaas ??

In dit soort situaties maken mijn hersens overuren, want ik kan geen werkstukken weggooien waar ik al zoveel energie in heb gestoken. Ik begon dus na te denken over wat ik nog met deze gespleten vaas zou kunnen doen.
Dit nadenken is een langzaam proces, het is niet zo dat ik een kunstenaar ben die vol zit met ideeën, maar meer een houtdraaier die graag creatief bezig is en af en toe wat artistiek werk maakt.
Het duurde uiteindelijk een half jaar voordat ik een goed idee had.

 

Dus aan de slag met dit idee, maar al doende heb ik dit idee weer moeten bijstellen vanwege enkele foutjes in het gehele proces.
Het eindresultaat heel anders dan mijn eerste idee, maar ik ben zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat.

(klik op een afbeelding om de diashow te starten)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu