The Treasure box - Creatief Houtdraaiwerk

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

The Treasure box

Artikelen > Woodturning
 

Voor het Engelse blad Woodturning, heb ik in 2007 onderstaand artikel geschreven.

Klik op de foto voor het artikel.

 

Voor de houtdraaier is een goed gevulde en gevarieerde houtvoorraad een soort schatkist, een schatkist met ruwe diamanten, alleen nu in de vorm van hout.
Net als met echte diamanten is het de kunst om juwelen te maken van het ruwe materiaal.
Het kost heel wat tijd en inspanning om een goede houtvoorraad aan te leggen en als je dit eenmaal hebt, vraagt het ook om zorg en onderhoud.
Als houtdraaier ben je altijd op zoek naar hout en ben je alert als er bij je in de buurt bomen gekapt of gesnoeid worden.
Als je dan wat hout hebt kunnen vergaren, kun je het nog niet zomaar opslaan. Je zult het in handelbare stukken en/of planken moeten zagen, en zeer belangrijk, de kopse kanten goed verzegelen tegen te snel uitdrogen.
Zo, nu je een ruime houtvoorraad hebt aangelegd, het volgende wat je staat te doen is inspiratie opdoen en ideeën uitwerken en bekijken hoe je een en ander kunt vertalen naar het hout wat je hebt liggen.
Je kunt werken met gedroogd hout of je kiest ervoor om met nat hout aan de slag te gaan.
Zoekende naar een geschikt stuk hout in je houtvoorraad voor het project wat je in gedachte hebt, kom je tot je schrik tot de ontdekking dat, ondanks al je voorzorgsmaatregelen, het hout toch gespleten is of scheuren vertoont.
Ook zul je hout aantreffen wat zoveel gebreken e.d. heeft, dat je niet weet wat je hier nog mee zou kunnen doen. Veel stukken lijken waardeloos te zijn geworden, maar je hebt er zoveel tijd en energie in gestopt dat het zonde is om het weg te gooien.
Ook heeft elke houtdraaier wel eens ervaren dat, gedurende het draaien, er iets mis gaat of het hout vertoont verborgen gebreken waar je niet op gerekend had.
Soms lijkt het dan dat het hout weggooien nog de enige optie is, maar ook hier geld weer dat het zonde is om dit te doen na er al zoveel werk in gestopt te hebben.

Betekend dit dan nu einde verhaal ????

Nee hoor, er zijn nog voldoende mogelijkheden om dit soort situaties te tackelen.

Niet alleen bij houtdraaien, maar ook in vele andere disciplines geldt het volgende, het is erg moeilijk om fouten en/of gebreken te verbergen, doe je dit toch dan is de kans groot dat dit toch zichtbaar blijft.
Dit doet vervolgens alleen maar afbreuk aan het object.
Vaak is het veel beter om de fout of gebrek te accentueren, dit geeft het idee dat het zo bedoeld en bedacht is en geeft vervolgens een meerwaarde aan het object.
Het is altijd jammer om hout of een werkstuk waar al heel wat tijd en energie in is gestoken te moeten weggooien, daarom heb ik technieken ontwikkeld en toegepast om ogenschijnlijk waardeloze stukken hout of half gereed gedraaide werkstukken te redden.

Onderstaand enkele voorbeelden van dit soort technieken.


 

De vaas in de linker foto is gemaakt van een kersen stammetje wat tijdens het drogen reeds gespleten was (zie foto rechts).
Om het gebrek te accentueren is een lederen veter toegepast.
Dit ontwerp is van te voren bedacht.

 

De stam waaruit deze Taxus doos is gemaakt, had reeds enkele droogscheuren, wat vrij normaal is bij Taxus.
Ik had gedacht deze scheuren weg te kunnen draaien, maar dat lukte niet.
De kleinere scheurtjes zijn gedicht met secondenlijm en schuurstof, de grotere zijn geaccentueerd met koperen krammen, gemaakt van gestript elektriciteitsdraad.

 

De gaten in deze Taxus vaas zijn gepland in het ontwerp van de vaas, echter er zat ook een scheur die niet weggedraaid kon worden.
Als oplossing (in het werk) heb ik dezelfde techniek toegepast als bij de Kersen vaas met lederen veter.
Maar omdat leer te dik zou zijn, heb de scheur "gecamoufleerd" met een pitriet veter.
Hierbij waren de gaten erg handig, hierdoor kon ik met een spitsbektang het pitriet makkelijker vlechten.

 

Deze schaal van Gouden Regen is gedraaid uit een gedeelte van de stam waar deze begon om zich in tweeën te splitsen.
Als een schijf uit de boom bleef het hout wel bij elkaar, maar tijdens het draaien bleek al snel dat dit niet het geval zou blijven.
Tijdens het draaien van de buitenkant heb ik enkele Wengé zwaluwstaart stukken aangebracht om het geheel bijeen te houden na het draaien van de binnenkant van de schaal.
Deze zwaluwstaarten zijn diep ingelaten, zodat na het draaien van de binnenkant deze weer zichtbaar zouden zijn.

 

Omgaan met fouten en/of gebreken in hout.

De technieken en mogelijkheden in het omgaan met fouten of gebreken in hout zijn zeer gevarieerd, elke draaier gebruikt wel secondenlijm om scheurtjes te fixeren.
Kleine scheurtjes kunnen met secondenlijm en schuurpapier gemakkelijk dicht geschuurd worden en iets grotere scheuren kun je vullen met secondenlijm en schuurstof.
Ook kun je andere materialen gebruiken om de scheur juist te accentueren.
Er zijn genoeg houtdraaiers en vormgevers in hout, die de prachtigste objecten maken van perfect hout, maar ik wil graag laten zien hoe je een prachtig object kunt maken van een stuk hout wat je normaal gesproken weg zou gooien.

In mijn houtopslag vond ik een stuk Taxus wat erg geschikt was voor dit project, het zit vol spleten en scheuren en heeft ook enkele grote schors ingroeïngen.
Dit taxus was na het kappen meteen tot dikke planken verzaagd en heeft 12 jaar gelegen.
Ik hou van de grilligheid die Taxus eigen is, maar met dit stuk wist ik niet wat ik er mee aan moest, totdat ik het idee kreeg om over dit onderwerp een artikel te schrijven.
Hiervoor was dit stuk Taxus uitermate geschikt.

In onderstaand verhaal vertel en laat ik zien dat het niet altijd noodzakelijk is om een slecht stuk hout weg te gooien.
(klik op een afbeelding om de diashow te starten)

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu